Olika typer av dansuppvisningar

En dansuppvisning betyder egentligen bara att en eller flera personer visar upp sin dans inför någon form av publik, och kan därmed syfta många olika slags föreställningar och artister, men i vardagligt tal syftas det ofta på dansskolor som i slutet av varje termin har en uppvisning för familjer och vänner. Eleverna brukar tycka att det är roligt att ha något att träna inför under terminernas gång samt att få visa upp vad de har lärt sig eller utvecklats inom under hela terminen. Dessutom är det såklart roligt för nära och kära att se sina barn eller vänners framsteg.

Det händer att uppvisningarna följer ett visst tema eller berättar en historia. Ibland återberättas en existerande saga, film eller musikal där varje dansgrupp porträtterar en viss scen, och ibland är det helt enkelt dansskolan eller eleverna som får skapa sin egen story. Oavsett brukar det uppskattas att involvera lite skådespeleri och en anledning för dansarna att klä ut sig. På en scen behöver både klädsel och sminkning stå ut lite extra för att synas ordentligt. Teatersmink ger en uttrycksfull sminkning och med maskeradkläder kan man få en spännande scenklädsel som syns ända till bakersta raden.

Uppvisning med dansare

Såklart är dansföreställningar helt olika beroende på dansskolans eller dansgruppens storlek, kapacitet och resurser. Många barngrupper bjuder helt enkelt in föräldrarna till salen där danslektionerna hålls, medan vissa större dansskolor hyr in sig på kulturskolor, teatrar eller utomhusscener. De lite större brukar ta betalt för biljetter och även sälja biljetter externt som en extra inkomst till dansskolan. För många unga dansare är uppvisningen årets höjdpunkt.

Professionella dansuppvisningar

Självklart kan även andra än dansskolor ha uppvisningar. När professionella dansgrupper sätter ihop en egen föreställning kallas det ofta för en show eller just föreställning, snarare än uppvisning, men i grund och botten är det samma sak. Grupper kan ofta bli inbjudna eller inhyrda för att göra en uppvisning på ett externt evenemang, och då kan det vara antingen en grupp som kommer från en dansskola eller en självständig grupp dansare som helt enkelt gått ihop och format ett danssällskap på egen hand.

Flicka dansar balett

Det är vanligt att hyra in dansgrupper till evenemang för barn, såsom kalas, mässor och marknader. De flesta barn tycker om både att delta i uppvisningar, men också att titta på dem. Det spelar sällan särskilt stor roll vilken typ av dans som visas upp, de flesta känner dansens magi oavsett stil.

Dansuppvisningar syftar oftast på den avslutande föreställningen på en dansskolas termin. Det är en vanlig del av jippon för och av barn, men även tonåringar och vuxna brukar delta och uppskatta både att dansa i föreställningen och att närvara som publik. Uppvisningen kan hållas på dansskolan eller på en större scen. Ibland hyr dansskolor in sig på teatrar eller andra ställen där det finns tillgång till en stor scen och det ryms mycket publik. Dansuppvisning kan även innebära att dansgruppen själv inte anordnar föreställningen utan hyrs in till någon annans evenemang som underhållare.

Leave a Comment

mts_howto