Dans en våldsam sport?

Som rubriken lyder kan man fråga sig om dans är en våldsam sport? Nja, svarar nog de flesta. Det beror på vilken typ av dans du utför och hur bra din eventuella danspartner följer dina steg. Explosiva danser så som breakdance och street dance där du byter mellan snabba rörelser kan ha större inverkan på kroppen och din omgivning. Det gäller att man har utrymme att utöva sin dansstil då du givetvis befinner dig mer i riskzonen med människor runt omkring dig. Armar och ben i ständig rörelse är svåra att undvika om man står tätt tillsammans i grupp. Men fördelarna med dans är betydligt fler än nackdelarna. Det gäller bara att ha fokus och graciöst undvika sällskapet omkring dig.

Skador i samband med dans

Det hör inte till vanligheterna att man åker på en fläskläpp eller slår ut sina tänder när man dansar. Desto vanligare är det med permanenta skador på kroppen orsakade av slitage eller otillräcklig uppvärmning och stretchning. En person som utövar professionell dans i yrket måste ägna mycket tid åt att värma upp kroppen samt se till att avsluta passet med stretchövningar för att undvika stela muskler. Det finns många övningar på nätet och många rekommenderar även att kombinera dansen med pilates eller yoga. Du som har dans som hobby bör också ta till dig av ovan råd. Det är värt att besöka en naprapat om din kropp börjar protestera efter dansträningen och om du upplever en diffus muskelsmärta. Naprapaten kan ge dig förebyggande massage och stretchövningar att utföra hemma. Låt inte smärtan ta över utan sök hjälp i tid.

Lär dig dansa

Dans är ett lustfyllt sätt att röra på sig och en härlig träning för dig som vill koppla av från en stressig vardag. I de flesta städer finns det dansverksamheter som erbjuder olika typer av dansstilar, för både nybörjare och den erfarne dansaren. Att utöva dans passar både stora och små. De mindre barnen kan delta i barnrytmik där man tränar motorik och kroppsuppfattning. Ungdomar och vuxna kan prova allt från jazzdans, som är form av scenisk dansstil, till modern dans som har en friare rörelsevokabulär. Det är vanligt att man dansar i grupp. Om olyckan är framme och din danspartner råkar knocka dig kan det vara värt att hitta prisvärd tandreglering stockholm. Uppsök alltid tandläkare om du anar minsta obehag och misstänker att en tand är lös. Genom att teckna en bra sjukförsäkring kan du undvika eventuella merkostnader och dansa med vetskapen att du är försäkrad om någonting oförutsett sker.

Leave a Comment

mts_howto