Lär dig att dansa till balen

Att gå på bal är något många drömmer om, och kanske är drömmen på väg att bli verklighet för dig? Studentbal och balfester som anordnas av organisationer eller företag är bara några tillfällen att bli bjuden på bal. Och vill du imponera stort på balkvällen är det en bra idé att lära sig några av de klassiska baldanserna.

Förberedelser inför balen

Något av det roligaste med att gå på bal är väl att ha en ursäkt att klä upp sig. Kostym eller balklänning är säkra kort, och du kan hitta snygga balklänningar hos NA-KD till överkomliga priser. Hos NA-KD finns balklänningar i alla möjliga material och modeller beroende på personlig smak, men vill du dansa är det bra att välja en modell med slits eller vidare kjol.

Vill du gå på balen med en dejt eller partner är det läge att fråga nu, och kanske öva lite pardanser tillsammans. Hur formell balen i fråga är beror som sagt på, men oavsett kan det också vara en idé att läsa på om de grundläggande etikettsreglerna för säkerhets skull.

Att lära sig dansa

Att kunna dansa ett par klassiska baldanser är kul och förhindrar att du känner dig bortkommen på dansgolvet. De danser som dansas på bal är traditionellt pardanser, ibland kallade just ballroom. Är du riktigt engagerad kan du ta kurser, annars kan det räcka att läsa på och leta efter videotutorials på internet inför kvällen. Kanske hittar du din nya grej? Då kan du börja dansa ballroom på tävlingsnivå, både själv och i par.

Vals och tango är kanske de mest kända ballroomstilarna. Andra exempel är jive, pasodoble och bugg. På exempelvis studentbalar spelas ofta modern musik snarare än traditionell balmusik, men även då kan det vara kul att öva upp dansandet för att imponera på dansgolvet.

Vad är väl en bal på slottet?

Varifrån kommer egentligen ordet ”bal”? Ordet bal har ursprung i det latinska ordet för att dansa: ballare. Jämför med andra europeiska språks ord för att dansa, som italienskans ”ballo” eller spanskans ”bailar”, och namn på danser som balett och bolero.

Dansen

Leave a Comment

mts_howto