Världens vanligaste dansstilar

Dansen är konstform som innebär att du rör på kroppen och då oftast samtidigt till musik. I världen finns det många kulturer som använder dansen för att kunna uttrycka känslor, träna, umgås, uppträda eller för att förstärka andligheten. Dansen används för att underhålla och uttrycka idéer eller för att berätta något speciellt. Att hålla på med dans kan vara ett yrke, men för många är det helt enkelt en passion.

För att du ska kunna bli inspirerad till att dansa eller om du är nyfiken på tårtbilder eller annat spännande, går det att hitta det på nätet. Oavsett om du tror att du inte har dansen inom dig eller kan dansa, så är det faktiskt så att alla kan dansa!

Danser i världen

Vissa dansstilar känner du säkert till, medan andra är nyheter för dig, vilket gör att du kanske blir sugen på att dansa någon av dem.

Hiphopdansen

Hiphopdansen kan också kallas för streetdance och dansas oftast till någon typ av hiphopmusik, men oavsett vilket så kommer dansen från hiphopkulturen. Inom dansen finns olika stilar som bland annat locking, breakdance och popping, som utvecklades under 1970-talet. Hiphopdansen utvecklas ständigt, men vilken stil som än används, är den gemensamma nämnaren att den dansas på marknivå vid någon tidpunkt.

Yankodans

Yankodans är kanske en dans som du aldrig hört talas om och det är inte så konstigt med tanke på att det är en traditionell folkdans i Kina och härrör flera årtusenden tillbaka i tiden. Höfterna och midjan används för att se till att fötterna rör sig i takt med den musik som spelas.

Magdans

Magdansen är egentligen en dansstil som kallas för Raqs Sharqi, men som i västvärlden kallas för magdans. Den kan också kallas för arabisk- eller Mellanöstern-dans av oss västerlänningar. Själva ordet och begreppet magdans är väldigt missvisande eftersom det är mest höfterna som används, samt resten av kroppen. Dansen har dansats i fler hundra år, men blev känd för västvärlden under 1700-talet och 1800-talet då konstnärer började måla romantiska bilder av magdansare från det ottomanska riket och dess harem.

Gangnam Style

En dans som verkligen har slagit genom världen över på en väldigt kort tid är Gangnam Style-dansen, som slog genom 2012 när artisten PSY dansade denna i sin låt med samma namn. Men själva orden Gangnam Style är egentligen en fras från Korea och refererar till en speciell livsstil som levs i Gangnam-området huvudstaden Seoul i Sydkorea.

Salsa

Salsa är en dans som väcker hettan i blodet och kommer ursprungligen från Kuba. Det går att dansa salsa både med eller utan en partner och den dansas vanligtvis till salsamusik. Men det går också att dansa till musik från Latinamerika. Salsa har spridit sig och blivit populär i Latinamerika, Asien, Nordamerika, Mellanöstern och även i Europa.

Dansa är livet!

Leave a Comment

mts_howto