Tiodans

Tiodans är det svenska namnet på den tävlingsform av dans som på engelska kallas ballroom dancing. Det är ett fenomen som har fått stor spridning i Sverige tack vare program som Let’s dance, och danser som quickstep, slowfox, rumba och jive är numera välbekanta för de flesta svenskar. Tiodans har fått sitt namn för att det är tio danser som ingår i tävlingsformen. Däremot delas tiodans in i å ena sidan standarddans, där danserna modern vals, wienervals, quickstep, tango och slowfox ingår, och å andra sidan latinamerikansk dans, som består av danserna cha-cha-cha, rumba, samba, jive och pasodoble. Tiodansen i sin tävlingsform utvecklades i England, och regleras idag av WDC (World Dance Council) och WDSF (World Dancesport Federation).

Under en tävling i tiodans bedöms dansarna utifrån en rad kriterier såsom hållning, musikalitet och uttryck, timing, stegarbete och presentation. Som i alla bedömningssporter är beslutet om vilka som kvalificerar sig vidare i tävling alltid subjektivt, vilket gör att det inte är ovanligt med kontroverser vid vissa domarbeslut, liksom dansare som klagar över besluten. Hur många par som till slut tävlar i finalen kan variera – det kan vara så många som sju par på dansgolvet samtidigt, varav ett vinnande par ska väljas. I finalen används samma poängsättningssystem som inom konståkning, då paren poängsätts av varje domare på en skala mellan 1 och 6. Medelvärdet av dessa poäng avgör vinnaren. Just det faktum att flera tävlande dansar samtidigt är något som är mer eller mindre unikt för tiodans som sport; vanligtvis inom bedömningssporter utför en deltagare i taget sitt program eller sin dans, för att underlätta bedömningen för domarna. Inom tiodans gäller det istället för domarna att hinna titta ordentligt på alla par under dansen.

Om du ska anordna en tävling eller uppvisning i tiodans, och letar efter någon som kan filma tävlingen och producera filmen med ett professionellt resultat, hittar du ett produktionsbolag i Stockholm på Megapixelab.se. Att filma sig själv när man dansar är för övrigt ett utmärkt sätt att förbättra sig, eftersom man då kan studera var man gör eventuella misstag.

Ett av de främsta namnen inom tiodans i Sverige är Elisabeth Novotny. Tillsammans med sin danspartner, Yvo Eussen (som hon har dansat med sedan 2006) har hon vunnit 8 SM-guld i tiodans mellan år 2006 och år 2013, liksom 4 SM-guld och två SM-silver i standarddans samt ett SM-guld och 4 SM-silver i latinamerikansk dans. Hon har även setts i Let’s dance, där hon medverkade år 2014 och dansade tillsammans med Simon Kachoa.250px-%d0%b1%d0%b0%d0%bb%d1%8c%d0%bd%d1%8b%d0%b9_%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%86

En annan mycket framgångsrik svensk tiodansare är Tobias Wallin, som har deltagit ett flertal säsonger i Let’s dance: år 2006 (då han dansade med Kishti Tomita), år 2007 (då han dansade med Yvonne Ryding), år 2008 (då han dansade med Dilba), år 2009 (då han dansade med Laila Bagge), år 2010 (då han dansade med Claudia Galli), år 2011 (då han dansade med Denise Rudberg), år 2013 (då han dansade med Anna Brolin) och år 2014 (då han dansade med Emma Igelström). Wallin har också haft stora framgångar inom tävlingar i tiodans utanför tv-kamerorna, eftersom han liksom Elisabeth Novotny har vunnit 8 SM-guld i tiodans. Han har dessutom blivit fransk mästare i tiodans två gånger, under en period då han bodde i Lyon. Idag driver Wallin en av Sveriges största dansskolor, för att lära upp en kommande generation tiodansare, och kanske en och annan vuxen också, som inspirerats av deltagarna i Let’s dance.

Leave a Comment

mts_howto