Fenomenet Zumba

De flesta känner till zumba och många har säkert deltagit i en klass eller ett danspass någon gång, hemma eller i en dansstudio. När man dansar zumba förbränner man upp emot 600 kalorier under ett danspass, så samtidigt som det är riktigt roligt får kroppen sig en riktig genomkörare. Det är ingen myt att det går att dansa sig i form.

Zumbans födelse

Zumban kom till när en sextonårig instruktör i aerobics råkade glömma sin musikkassett hemma. Året var då 1986. Instruktören hette Alberto ”Beto” Perez och händelsen tilldrog sig i Cali i Colombia. Han blev tvungen att improvisera och hämtade en egeninspelad kassett med latinska rytmer och använde denna under träningspasset istället. Han låtsades att passet var ett specialpass med salsa och merenguerytmer. Det nya passet blev otroligt uppskattat och Beto beslöt sig för att hålla sig till de nya rytmerna istället för den pop som annars användes.

Populariteten växte

De nya latinska rytmerna och rörelserna blev snabbt otroligt populära och kön utanför Betos danslokal växte. Han flyttade till Bogotá och hans Zumba fortsatte att bli allt större. Populariteten växte och Beto hjälpte till och med den colombianska sångerskan Shakira med koreografin till några av hennes låtar. År 1999 flyttade Beto Perez till Miami i USA. I början hade han det knapert men så snart hans zumbaklasser började fyllas, vände det. De latinska rytmerna var någonting nytt och folk älskade det. Snart hörde folk av sig och ville bli instruktörer och på den vägen är det.

Zumba är glädje

Idag dansas det zumba världen över hos mer än hundratusen instruktörer. Människor över hela världen älskar att dansa zumba. Det finns en glädje och energi i zumba som gör att den har blivit populär i mer än 180 länder och den växer fortfarande, särskilt i de asiatiska länderna. Rytmerna i zumba är som tidigare nämnts merengue och salsa, kombinerat med bland annat reggaeton, som är en sorts latinsk hip-hop, sambarytmer, rumba, flamenco och cumbia. Koreografin är fartfylld och rolig och det finns egentligen inga rörelser som är fel. Alla har sin egen stil och för nybörjaren räcker det med att hitta stegen. Därefter kan man lägga till höfter och personlighet i dansen. Det är mycket höftrullningar och sexiga rörelser i zumba, vilket kan bidra till att folks intresse för sexleksaker potentiellt sett skulle kunna öka. När man börjar dansa zumba brukar man få lära sig några grundsteg som sedan är återkommande i danserna.

Grundstegen

Stegen är enkla och hämtade från olika latinska danser, som till exempel salsa. När det gäller salsa finns en mängd olika stilar där den colombianska är den mest energiska och snabbaste, men grundstegen är fortfarande desamma oavsett om det är colombiansk salsa eller till exempel kubansk som innehåller en hel del höftrullningar. Grundstegen kan förenklas ytterligare när man är nybörjare men så fort rytmen sitter kan man börja våga ta ut svängarna lite mer. Zumba kan vara precis så svettigt som man önskar. Mer fart och mera höfter drar upp pulsen ordentligt och att dansa zumba kan vara det absolut roligaste sättet att komma i form på.

Leave a Comment

mts_howto